Wist je dat er veel soorten melkveebedrijven zijn? Net als de verschillen in uw huis en dat van uw vrienden, zijn melkveebedrijven verschillend voor verschillende klimaten en de unieke behoeften van elke boerderij.
Het comfort van de koe staat voorop bij de keuze voor een melkveebedrijf. Melkveehouders weten dat tevreden koeien de meeste melk produceren. Drie soorten boerderijen zijn populair in het Dairy MAX-gebied: weiland, droge kavels en ligboxen.
- Melkveehouderijen met ligboxen. Het melkveebedrijf met ligboxen is een van de meest gematigde bedrijfstypes. Liggende melkveebedrijven zorgen voor uitstekende ventilatie in hun stallen, waardoor de koeien koel blijven tijdens de hete zomer. Dit is cruciaal voor de productie van kwaliteitsmelk. Ligboxmelkerijen zijn opgebouwd uit ligboxenstallen. In deze stallen kunnen koeien zo onafhankelijk zijn als ze willen, zodat ze kunnen eten, drinken en rusten wanneer ze maar willen. De stal staat open voor koeien, zodat ze in elk gebied kunnen “stallen” of hun intrek kunnen nemen. Ligboxenstallen zorgen voor een betere luchtstroom tijdens warmer weer en de warmte van de koeien, en bieden ook beschutting tegen barre winterse omstandigheden.
- Drylot-zuivelfabrieken. Melkveehouderijen met droge kavels zijn ideaal voor mensen in een droger klimaat. Drylot-boerderijen bieden koeien schaduw, beschutting en een groot droog-vuil gebied voor hun ontspanning. Koeien kunnen zo veel of zo weinig drinken en eten als ze willen. In de voerruimtes worden ventilatoren met vernevelaars geplaatst om de koeien tijdens warme dagen koel te houden. Drylot-koeien worden twee tot drie keer per dag naar de melkruimte gebracht voordat ze terugkeren naar hun schuilplaats.
- Zuivel op weidegrond. Dit is een meer traditionele regeling waarbij koeien toegang hebben tot groene weiden om te grazen en te rusten wanneer ze niet worden gemolken in de melkstal. Op grasland gebaseerde melkveebedrijven zorgen indien nodig voor water en voer voor koeien in hun stallen. Hoewel melkkoeien in de wei bij slecht weer nog steeds kunnen worden afgedekt, zullen ze eerder buiten een stal blijven.
De behoeften van de koeien zullen altijd de belangrijkste overweging zijn, ongeacht het bedrijfstype dat een melkveehouder kiest. Zuivelfabrieken worden gebouwd om te passen bij de omgeving van elk individu, zodat melkkoeien zich op hun gemak voelen terwijl ze toch de melk produceren waar ze van houden.
Melkkoeien zijn gefokt om melk te produceren en zuivelproducten te maken. Inzicht in de lokale smaak en voorkeuren van de melkveehouder of markt waar u van plan bent uw melkveebedrijf op te zetten voordat u een ras kiest, is essentieel. Er zijn veel buffelrassen, waaronder Surti, Murrah en Jaffarabadi. Er zijn ook populaire koeienrassen zoals Gir, Sahiwal Red Sindhi en Tharpakar. De meeste vleesproductie wordt gedaan met westerse rassen zoals de Holstein Friesian en Brown Swiss Jersey.
Selectie van een goed ras: In de melkveehouderij is het essentieel om dieren met goede raskenmerken te kiezen. Dit is de beste aanpak voor boeren die geïnteresseerd zijn in commerciële melkveehouderij.
Selecteer dieren met echte raskenmerken. Deze norm heeft vooral betrekking op belangrijke productiepunten als voeding en vruchtbaarheid. Gekruiste Holstein Friesians hebben een grotere voercapaciteit en melkcapaciteit dan andere rassen. Ze hebben echter voer van hoge kwaliteit en een uitgebalanceerd dieet nodig als ze worden grootgebracht. Mensen kunnen alleen in hun behoeften voorzien als ze genoeg produceren.